Uw baby zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan een vers fruit- of groentehapje boven een bewerkt hapje. S voornamelijk gevoed met granen, maar kan worden gemengd met melk, water of yoghurt.
Granen (haver, havermout, gerolde haver, volkoren of griesmeel) en zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melk zijn uitstekende bronnen van vitamine B en calcium. Gebrek aan vitamine B en calcium zal leiden tot vroegtijdig verval van tanden en botten. In de ontwikkelingslanden veroorzaakt gebrek aan melk en calcium groei- en ontwikkelingsstoornissen., zoals rachitis bij kleine kinderen. Kinderen moeten minstens 6 keer per dag gevoed worden. Kleine porties voeding zijn voldoende. Probeer zo lang mogelijk borstvoeding te geven, maar stop niet met het proces zodra je baby gespeend is. Geef elke dag een regelmatige voeding, elke tweede dag als je baby vaak moet voeden. Geef de baby’s water tijdens het voeden. Zo krijgen ze schone hondjes en geen vuil. Oefen geen druk uit op het buikje van de baby. Vervang koemelk door verse melk. Gebruik geen onnodige producten zoals cosmetica en nagellak. De hygiëne van ’s morgens en ’s avonds moet perfect zijn. Oefen geen druk uit op de buik van je baby. Koemelk vervangen door verse melk. Gebruik geen onnodige producten zoals cosmetica en nagellak. hygiëne van ’s morgens en ’s avonds moet perfect zijn.
Baby’s tussen vier en 8 maanden (peuters) – borstvoeding voor het grootste deel van de tijd, variërend tussen 100 – 125 ml. per dag. Eet voedsel dat veel vezels bevat (bijv. fruit, groenten, brood, granen, peulvruchten)o Laat peuters niet onder de tafel kruipen. Niet buikschuiven en rollen. Laat peuters geen lange uren voor schermen doorbrengen.
Helaas moet men nog veel leren om te bepalen wat de beste voeding is.
Het beste voedsel, de “pitta” op de weg van het lichaam, wordt bepaald door het lichaam zelf. Als het lichaam niet reageert op de boodschappen, zendt het boodschappen tot de juiste reactie wordt ontvangen.
Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde combinaties van voedingsmiddelen bij dezelfde maaltijd een verhoogde bloedsuiker- of insulinerespons veroorzaken, en dit correleert met het ziekterisico.
Nu komt er een nieuwe wending.
Wetenschappers weten nu dat bepaalde voedselcombinaties kunnen werken als een “ondergronds riool” en giftige stoffen naar de oppervlakte kunnen brengen. De gezonde voedselcombinaties kunnen langzaam naar de oppervlakte “stijgen” zodat het lichaam ze kan opnemen en de gifstoffen gemakkelijker kunnen worden afgevoerd.
Hopelijk kun je deze informatie gebruiken om je te laten zien hoe je betere, voedzamere keuzes kunt maken. Het gaat erom hoe je die keuzes maakt, niet om wat je kiest.